Sztároknak tartott edzést a kick-boxos békenagykövet Mórádi Zsolt

Albert herceggel beszélgetett, Nobel-békedíjas közgazdásszal vacsorázott és sztársportolóknak tartott edzést Monte-Carlóban a kick-boxos Mórádi Zsolt. A tízszeres világbajnokként sportágának legeredményesebb versenyzője a monacói herceg nevével fémjelzett Peace and Sport éves fórumán vett részt, mint a szervezet új békenagykövete.

A diszkrimináció, a kirekesztés és az erőszak ellen fellépő rangos nemzetközi szervezet szeptemberben választotta be köreibe Mórádi Zsoltot, aki elmondása szerint első magyarként és első kick-boxosként kétszeresen is úttörő a békenagykövetek között. Kiválóságunkat a Peace and Sport jubileumi tizedik fórumán mutatták be, ahol a kick-box világszövetség, a WAKO képviselői is jelen voltak.

„Először a szervezetet képviselő elit sportolók, vagyis a bajnokok meetingjén vettem részt" – számolt be a történtekről Mórádi Zsolt. – „Itt mutattak be hivatalosan, és nagy tapssal üdvözöltek. Aztán többórás megbeszélésen átvettük az idei programokat, amelyek a szervezet keretein belül, illetve annak támogatásával zajlottak le, valamint elkezdtünk azon dolgozni, hogy jövőre hogyan és milyen eseményeken segíthetjük a Peace and Sport ügyét és egymást."

A magyar küzdősportolónak különleges bemutatkozásra is volt alkalma, hiszen világklasszisoknak tarthatott edzést.

„Körülbelül húszan voltunk, mindenki nagyon élvezte. Kick-box alaptechnikákat tanítottam nekik. Elég új mozgásforma volt ez mindenkinek, de mivel top sportolókról volt szó, lehetett őket terhelni. Persze, leginkább a közösségépítésről szólt az edzés, de a kick-boxot is népszerűsítettük vele egy kicsit." – mesélte Mórádi Zsolt, aki a program során a legjobban a háromszoros világbajnok dán középtávfutó Wilson Kipketerrel barátkozott össze.

A sport a kötetlenebb programokból sem maradhatott ki a nagyszabású sportdiplomáciai rendezvényen. Így aztán a festői szépségű monte-carlói kikötő bárjában nemcsak ismerkedett, hanem versenyzett is a csepeli Halker-Király Team kick-boxosa.

„Nagyon jópofa volt az egész. Iszogattunk, beszélgettünk és közben nekünk, bajnokoknak rendeztek egy ping-pong versenyt. A férfi szekciót megnyertem, de a női győztes, egy volt teniszező gyakorlatilag rommá vert."

A Peace and Sport pártfogója, Albert monacói herceg a jubileumi fórumon személyesen gratulált a békenagyköveti elismeréshez Mórádi Zsoltnak, aki a WAKO diplomáciai rendezvényén is szerepet kapott.  Ide orosz és ukrán kick-boxosokat hívtak meg, hogy egy-egy barátságos mérkőzéssel, a sporton keresztül hozzák közelebb a politikai konfliktusban álló két országot – a magyar bajnok pedig a díjakat adta át.

A fórum fénypontjának számító gálavacsorán Mórádi Zsolt többek között a labdarúgó Didier Drogbával, a Forma-1-es pilóta Felipe Massával és a Nobel-békedíjas Muhammad Yunusszal együtt ült asztalhoz. Az estélyen kiosztották az év sportszervezetének járó díjat is, amelyre a Peace and Sporttal idén kapcsolatba került WAKO is esélyes volt.

„A három jelölt közül végül nem mi nyertünk, viszont így is kitűnt, hogy mennyire odafigyeltek a kick-boxra. Ezt jelezte az én edzésem is, és a diplomáciai meccsek is kifejezetten előtérbe voltak helyezve."

A novemberi budapesti világbajnokságon két aranyérmet nyert sportoló a fórumon szerzett tapasztalatai alapján számos ötlettel tért haza.

„A békenagykövetség nem konkrét megbízás, ugyanakkor a bajnokokkal megbeszéltük, hogy összeállítjuk a szervezet jövő évi programtervét. Merítve a többiek ötleteiből, elkezdtem én is agyalni. Konkrét tervem még nincs, de szerintem például a menekültekkel kapcsolatos megoldandó problémákat össze lehetne fonni a sporttal. A programokat illetően elsősorban Magyarországra szeretnék koncentrálni, de a többi békenagykövettel is biztosan együtt fogok dolgozni más országokban." – vázolta új megbízatásához kapcsolódó elképzeléseit Mórádi Zsolt.