Így lehet leleplezni, ki áll egy weboldal vagy egy blog mögött


Sokszor előfordul, hogy nem lehet biztosan megállapítani, ki áll egy weboldal vagy blog hátterében. Még akkor sem tudjuk ezt megmondani, ha megnézzük az adott URL címhez tartozó domain adatait. Általában ugyanahhoz a szolgáltatóhoz több weboldal is tartozik, így csak azt tudjuk meg, ki adja a tárhelyet az oldalhoz.  Azonban van egy olyan apró trükk, amivel meg lehet állapítani, hogy melyek azok a weboldalak, blogok, amik ugyanahhoz a tulajdonoshoz tartoznak.

Az ötlet azon alapszik, hogy az oldalakba épített Google Analytics kódot elemezzük, ennek bizonyos része ugyanis azonos, ha ugyanahhoz a személyhez tartozik az oldal. Vannak olyan szolgáltatások, amelyek egy-egy oldal adatai között azt is megmutatják, hogy milyen Google Analytics kód található az oldal kódjában. Ilyen például az eWhois http://www.ewhois.com/ és a Statsie http://statsie.com/.

Mivel az analitikai kódnak az azonosítója  csak az utolsó  számjegyben különbözik, ha ugyanahhoz a Google accounthoz generálták, ezért egyértelműen kiderül, hogy melyek azok a szájtok, amelyeknek ugyanaz a tulajdonosa. Nincs más dolgunk, mint a fenti két szolgáltatásnál lekérdezni egy webcímet, az eredmények között azonnal láthatjuk azokat az oldalakat, amelyek ugyanazt a kódot használják.

Érdemes néhány oldalnál kipróbálni a módszert, érdekes összefüggésekre bukkanhatunk. Aki pedig weboldal tulajdonosként meg szeretné őrizni névtelenségét, annak nem árt, ha minden oldalához más Google accountot használ vagy más analitikai szolgáltatást ágyaz az oldalába.



Népszerű bejegyzések