Készítsen jobb légi fényképet, mint a Google!

A Google csúcstechnikával készült képei egyre több részletet mutatnak. Egy kis otthoni barkácsolással ezeknél részletesebb fotókat is készíthetünk a levegőből.
 A technika, a természet, a fényképezés és a kalandok kedvelőinek hobbija a KAP, azaz  a Kite Aerial Photography. A papírsárkánnyal  a magasba emelt fényképezőgéppel készített felvételek olyan szemszögből mutatják be világunkat, amilyet eddig még csak kevesen láthattak.



Az ötlet kézenfekvő: szereljünk egy fényképezőgépet egy megfelelő méretű papírsárkányra, és pár száz méter magasból készítsünk különleges felvételeket. Ennek megvalósítása pillanatnyilag még sok barkácsolást igényel, mert nem kapni készen ilyen „repülő” kamerát. Azonban egy kis leleményességgel és internetes kutatással el lehet készíteni házilag is a légi fotózáshoz szükséges összeállítást.
Az alkatrészlista nagy vonalakban egy sárkányt, egy fényképezőgépet és egy távirányítót tartalmaz. Ez utóbbi segítségével tudjuk „elkattintani” a kamerát. A sárkány lehet hagyományos papírsárkány, de használhatunk modernebb, vászonból, műanyagból készült változatokat is. A követelmény mindössze annyi, hogy fel kell tudnia emelni 1-2 kilót és nagyobb szélben is stabilan kell repülnie. Ezen feltételeknek megfelelő sárkányt lehet készen kapni a szabadidő és sport áruházakban, de bambusznádból és papírból magunk is megépíthetjük. Formájától függetlenül legalább 1-1.5 méter fesztávolság szükséges a fényképezőgép és a kioldószerkezet megemeléséhez. A stabilitásról hosszú farokrésszel gondoskodhatunk.

A KAP legtöbb barkácsolást igénylő része, hogy távolról is el tudjuk kattintani a fényképezőgépet. Itt ahány kamera, legalább annyi megoldás, hiszen mindegyiknél másutt található az exponáló gomb. Először is egy kis hordozó keretet kell készíteni. Ebbe rögzítjük a gépet és ezt akasztjuk rá a sárkány zsinórjára. A keretet a benne lévő eszközökkel együtt úgy kell kiegyensúlyozni, hogy az objektív mindig lefele, a földfelszín felé nézzen.

Az exponáláshoz használhatunk mechanikus szerkezeteket is. Számos  leírás található az interneten, hogyan lehet fogaskerekekkel, emelőkkel, gumiszalagokkal, rugókkal megoldani, hogy egy adott idő elteltével, vagy egy zsinór meghúzásakor készüljön a fénykép.  Akik kedvelik a hi-tech eszközöket, azok rádió vezérlésű kioldót is készíthetnek. Ennek a mechanikussal szemben olyan előnyei is van, hogy több felvétel elkészítését is lehetővé teszi. Külön internetes áruházak foglalkoznak a különböző hozzávalók árusításával, ahol megtalálhatók a leggyakoribb digitális fényképezőgépek távoli vezérléséhez szükséges kiegészítők.



A sárkányok segítségével készült képek egy különleges, sosem látott nézőpontból mutatja be azt a környéke, ahol a kamera a magasba emelkedett. A KAP megszállottjai az interneten teszik közzé az általuk készített képeket. A tárlat igen változatos, mind téma, mind minőség tekintetében. A legtöbben hagyományos fényképezőgépeket vagy kis felbontású digitális kamerát használnak. Olyanok is vannak azonban, akik professzionális felszerelést alkalmaznak, így még különleges panorámaképeket is megcsodálhatunk galériájukban. Ezek elkészítése már nagyon sok türelmet és ügyességet igényel, hiszen a „légtérnek” ugyanazon pontján kell elkészíteni a képeket, miközben valamilyen módon körbeforgatjuk a kamerát.
A sárkányszárnyakkal készített felvételekből minden évben kiállítást és versenyt rendeznek.

Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy a sárkány segítségével készült légi felvétel a mai kor találmánya. Száz évvel ezelőtt, 1906-ban a  San-Francisco-i földrengés után, George Lawrence-nek jutott eszébe, hogyan lehetne költséges repülőgép nélkül is légi felvételeket készíteni. Az általa készített sárkány segítségével közel 250 méter magasba emelt egy panoráma kamerát és ezzel fotózta le a földrengés nyomait. Az exponálást elektromos vezetékkel hajtották végre.



Népszerű bejegyzések